Værdifuld

Når vi elsker, så har vi et dybt behov for at føle os værdifulde i relationen. Det er en måde at føle sig elsket tilbage. Jo større vores kærlighed er, jo dybere er vores behov for at føle os værdifulde.
Mange konflikter opstår i parforholdet og i familien, når vi netop ikke føler os værdifulde. Ofte opdager vi ikke, at det drejer sig om dette. Vi registrerer det i stedet som en sorg, irritation eller ligefrem vrede. Nedenunder ligger behovet for at føle sig værdifuld.

I parfoholdet

I parforholdet ser jeg en tendens til, at reaktionen bliver, at partneren bliver “sat i gæld”. Når jeg ikke føler mig værdsat, så begynder jeg at holde regnskab med det jeg giver. Min partner opbygger en gæld hos mig, som vedkommende måske slet ikke kender til. Ofte går gælden begge veje – begge parter føler, at det er den anden der skylder. Denne gældsfælde dræner kærligheden, og kan ende med at kvæle den helt.

Som forældre

Som forældre oplever vi dette behov tydeligt. I relationen til vores små børn er det let at opleve magtesløshed, når det er vanskeligt at finde frem til barnets behov. Med et utrøsteligt barn i favnen føler man sig bestemt ikke værdifuld.

Efterhånden som barnet vokser, og med tiden begynder at løsrive sig fra os, så bliver vores behov for at være værdifulde ikke mindre. Det er min erfaring, at dette ofte er kernen i de konflikter teenagefamilier gennemgår. Den pegefinger, der ofte anklagende bliver rettet mod teenagerens adfærd og humør, ville med fordel kunne vendes mod os selv. Det er i virkeligheden lige så meget os selv som forældre, der er ramt af den store omstilling i relationen. Det er et tab at opleve, hvordan vores barn får mindre brug for os – at vi, der før var uundværlige, og genstand for barnets beundring, nu er pinlige, for meget og generelt belastende.

Find ind til sårbarheden

Når vi bliver ramt i dette – at vi ikke føler os værdifulde i relationen til vores nærmeste – så er det naturligt at opleve vrede. Problemer opstår, når vi tillægger denne vrede andre årsager end den egentlige. Så kan det let ende ud i langvarige og destruktive konflikter, hvor dem der gerne ville være tætte, i stedet kommer mere og mere på afstand.

Så kan der blive behov for at få hjælp til at finde sårbarheden frem igen. Så får vi måske øje på, at vi længes efter at kunne vise vores kærlighed, opleve os værdsat og dermed elskede.