Kærlighedens friktion

Der ligger en vigtig indsigt i udsagnet om, at kærlighedens modsætning ikke er had men ligegyldighed. En sandhed jeg ofte møder i mit arbejde som terapeut.
Konflikter kan fremstå som noget skadeligt og ondt, som helst helt skal undgås. Det mener jeg ikke de skal. Ganske vist kan den måde hvorpå vores uoverensstemmelser udfolder sig, ende med at være yderst destruktiv, men derfor bliver målet ikke at undgå selve konflikten. Istedet må der arbejdes med formen, så vi selv og dem vi elsker undgår at tage skade. Det “had” der opstår, er ikke et udtryk for manglende kærlighed – tværtimod er det netop kærlighedens omfang der intensivere vreden og gør os sårbare, så vi ender med at forsvare os for voldsomt.
Det er de mennesker vi elsker højest, der også kan gøre os mest vrede, fordi vi er alt andet end ligeglade med dem. Mange konflikter er derfor ikke et udtryk for manglende kærlighed – tværtimod er de udtryk for den friktion der nødvendigvis må opstå, når vi lever tæt sammen med dem vi elsker. Varmen fra friktionen er ikke forskellig fra kærlighedens varme – selvom den desværre ofte kan opleves alt andet end kærlig.
Når konflikterne udvikler sig destruktivt, eller fastlåses i et mønster der ikke udvikler sig, så kan der blive brug for hjælp udefra. Den kærlighed der oprindeligt skabte grobund for konfliktens intensitet, kan efterhånden blive svær at se og mærke. Når jeg elsker, så er jeg sårbar og kan derfor ende med at slå voldsomt fra mig, når jeg føler mig trådt på, ikke værdsat eller på anden vis ikke bliver mødt i mine behov. I sidste ende vil vi alle gerne opleve os elsket. Desværre kan vores reaktion, når dette ikke er tilfældet, ende med at gøre os mindre elskelige og skabe afstand til dem, som vi gerne vil være nær.
Det er muligt at ændre den destruktive konflikt. En forudsætning er at de involverede formår at “lægge våbnene” og tør at vise deres sårbarhed igen. Dette kan være en proces der kræver tålmodighed, da vi ofte beskytter os særdeles grundigt mod at blive sårede. Andre gange kan forandringen ske forbavsende hurtigt, hvis blot én tør stille sig frem og vise sit behov for at elske og blive elsket.